Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Ikääntymisen muutokset kehossa / Liikkumisen vaikeutuessa

Liikkumisen vaikeutuessa

Kun fyysinen voima vähentyy tai tasapaino heikentyy, liikkuminen saattaa vaikeutua. Myös kaatumisen pelko, vaikeakulkuinen ympäristö tai vilkas liikenne saattavat alkaa rajoittaa liikkumista. Harkitse, tarvitsisitko jotain liikkumista auttavaa apuvälinettä. Liikunta on paras tapa torjua toimintakyvyn heikkenemistä, mutta erilaisilla apukeinoilla voit parantaa liikkumista. Lue lisää liikunnasta Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Terveyttä liikunnasta.

Apuvälineet saattavat tuntua epämiellyttävältä ajatukselta, mutta on hyvä miettiä, olisivatko ne silti hyvä vaihtoehto pienentäessään kaatumisriskiä. Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa ja useat toistuvasti. Kaatumistapaturma heikentää kaatuneen elämänlaatua monin tavoin ja voi johtaa jopa pysyvään vammautumiseen.

Panosta hyviin kenkiin, jotka tukevat mutta eivät purista. Jalkoihin saattaa iän myötä tulla muutoksia, jotka vaativat tukipohjallisia tai korotuksia. Liikkumisen apuvälineitä ovat esimerkiksi kävelykeppi, kävelysauvat, sähkömopot, rollaattorit ja nelipyöräiset potkupyörät. Niitä myyvät yksityiset apuvälineyritykset, mutta voit tiedustella niitä myös omasta terveyskeskuksesta.

Epävakaan liikkujan kannattaa kotona lisätä valaistusta ja hankkiutua eroon liukkaista lattiamateriaaleista tai matoista, joihin on helppo kompastua. Voi olla syytä pohtia asumista laajemminkin, muuttaako kerrostalon alakerrokseen tai hissitaloon. Vessaan ja suihkutiloihin kannattaa ehkä asentaa tukikaiteita tai muita apuvälineitä. Lue vinkkejä Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Koti turvalliseksi.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.