Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Ikääntymisen muutokset kehossa

Ikääntymisen muutokset kehossa

Ikääntyminen aiheuttaa monia fyysisiä muutoksia. Ne ovat yksilöllisiä – yksi harrastaa iäkkäänä vielä maratoneja, toiselle jo nojatuolista nouseminen on raskasta. Vaikka kunnon heikkeneminen on eittämättä epämieluisa ilmiö, muutokset kehossa ovat terveellä ihmisellä niin hitaita, että niihin ehtii myös henkisesti sopeutua ja mukautua. Nykylääketiede osaa siirtää monia sairauksia, ja sairastuneet ovat yhä vanhempia. Jos olet sairastunut, taudin pahenemista voidaan usein hidastaa tai hoitaa ja kuntouttaa.

Ruumiinrakenne muuttuu: ihminen lyhentyy, paino laskee sekä rasvakudos ja lihakset surkastuvat. Iho ryppyyntyy ja ohenee ja hikirauhaset vähenevät. Perusaineenvaihdunta hidastuu, ja energiantarve vähenee. Ruoansulatuselimistössä syljen eritys vähenee, makunystyröitä katoaa, mahalaukun hapot vähenevät ja suolen toiminta voi heiketä.

Myös verisuonten seinämissä tapahtuu muutoksia. Virtausvastus nousee, ja sydämen läpät kalkkeutuvat. Keuhkoissa kimmoisuus vähenee. Luun massa vähenee, nivelrikot yleistyvät ja sidekudos jäykistyy. Immuunijärjestelmä heikkenee eli puolustuskyky tauteja vastaan heikkenee, jolloin infektiot ja pahanlaatuiset kasvaimet yleistyvät.

Hermoston alueella tapahtuu myös muutoksia, jotka aiheuttavat niin sanottuja psykomotorisia muutoksia. Muistihäiriöt yleistyvät.

Silmissä näöntarkkuus, hämäränäkö, syvyysnäkö ja värien erotuskyky heikkenevät, silmän mukautumiskyky vähenee. Korvissa sisäkorvan rappeutuminen johtaa tuttuun ilmiöön eli korkeiden äänten erotuskyky heikkenee. Korvan tasapainoelinten toiminta voi heiketä.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.