Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Ikääntymisen muutokset kehossa / Apua virtsankarkailuun

Apua virtsankarkailuun

Virtsankarkailusta eli inkontinenssista kärsivät yleisimmin naiset, jonkin verran myös miehet. Vaivaa on turha häpeillä: se on melko yleinen keski-ikäisillä ja yli 70-vuotiaista valtaosa kärsii siitä. Hakeudu lääkäriin, jos oire on jatkuva ja haittaa päivittäistä elämää tai aiheuttaa sosiaalista tai hygieenistä haittaa. Lääkäritutkimuksessa selvitetään, minkätyyppisestä inkontinenssista on kyse, ja valitaan oikea hoitomuoto.

Virtsankarkailua voivat aiheuttaa muun muassa synnytykset, krooninen yskä, ylipaino ja lantionpohjalihasten heikkeneminen estrogeenihormonin vähennyttyä. Miehillä yleisin syy on eturauhasen liikakasvu tai kasvain. 

Vaivaan on useita hoitomuotoja, joista osasta voi saada Kelan korvausta.

Jos kärsit vaivasta, kannattaa välttää kahvia, teetä ja alkoholia. Pidä yllä lihaskuntoa, harjoita lantionpohjan lihaksia ja aikatauluta vessakäyntejä. Puhtaus ja ihonhoito on tärkeää.

Lievään virtsankarkailuun tarkoitettuja suojia saa päivittäistavarakaupoista ja apteekeista. Vaikeampiasteisen vaivan hoitoon suojia saa postimyynnistä tai terveydenhuoltoalan verkkokaupoista. Niiden hintavertailu ja näytteiden tilaaminen kannattaa. Markkinoilla on myös sängynsuojia, pestäviä inkontinenssisuojia ja ulosteinkontinenssisuojia. Jotkut naisille tarkoitetuista suojista käyvät myös miehille.

Joissakin tapauksissa suojia voi saada maksutta oman kunnan terveydenhuollon kautta. Kuntien välillä on kuitenkin eroja käytännöissä. Maksuttomuuden edellytyksenä voi olla esimerkiksi kotisairaanhoidon tai lääkärin lausunto vaikeasta vaivasta. Selvitä oman kunnan käytäntöä terveyskeskuksestasi.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.