Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Terveyteni / Ikääntymisen muutokset kehossa / Apua ikähuonokuuloisuuteen

Apua ikähuonokuuloisuuteen

Sisäkorvan ja kuulohermon rappeutumista kutsutaan ikähuonokuuloisuudeksi. Ikähuonokuuloisuus tulee esiin yli 70 vuoden iässä, kun korkeiden äänten kuuleminen heikkenee. Joskus kuulon vähittäistä heikkenemistä on vaikea huomata itse tai toisinaan sitä ei haluta myöntää.

Suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt. Ikähuonokuuloisuus eli presbyakuusi on sairaus, jota ei voida parantaa lääkkeillä eikä leikkauksella, mutta sitä voidaan kuntouttaa. Tyypillistä ikähuonokuuloisuudessa on vaikeus erottaa puhetta, tarkemmin sanoen ei saa selvää sanoista.

Jos puhut ikäkuuloiselle ihmiselle, auta häntä huolehtimalla, että kuuntelija näkee suusi liikkeet ja että artikuloit selkeästi. Varmista, että vastapuoli pysyy mukana keskustelussa. Taustamelu vaikeuttaa kuulemista paljon.

Ikähuonokuuloisuuteen apu saadaan usein kuulokojeista ja muista apuvälineistä. Kuulolaite ei palauta rappeutumisen johdosta alentunutta kuuloa, mutta siitä saadaan suuri apu, jolla voidaan välttää ikääntyneen henkilön ulossulkeutuminen sosiaalisista tilanteista heikentyneen kuulon vuoksi. On virheellistä luulla, että sinnitteleminen ilman kuulolaitetta pitäisi kuulon ikään kuin vireänä. 

Todellisuudessa kuulolaitteen käyttäminen auttaa kuulon hermostoa toimimaan normaaliin tapaan, jolloin muuten rappeutuva kuulo pidetään toimivana aistina entistä pidempään. Kuulolaitteen hankkimista on turha pitkittää myöskään sen vuoksi, että kojeen käytön opettelu ja sillä kuuntelemisen opettelu vie aikansa.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.