Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Verotus

Verotus

Kaikista eläkkeistä maksetaan ansiotulona veroa progressiivisesti, eli mitä enemmän saat eläkettä, sitä suurempi veroprosenttisi on. Vapaaehtoista eläkevakuutusta verotetaan pääomatulona ja siitä maksetaan veroa noin 30 prosenttia. Eläkkeen verotukseen vaikuttavat kaikki tulot ja vähennykset. Eläketulosta peritään sairaanhoitomaksu.

Pelkkää kansaneläkettä saava ei maksa veroa ollenkaan, mutta vähäinenkin työeläke kiristää verotusta. Myöskään takuueläkkeestä ei makseta veroa. Tarkempaa tietoa eläkkeiden verotuksesta saa Verohallinnosta ja kaikille verovelvollisille veroilmoituksen yhteydessä postitettavasta henkilöasiakkaan vero-oppaasta.

Eläkkeen veroaste voi joillekin eläkkeelle siirtyjille tulla yllätyksenä, koska moni ajattelee, ettei eläkkeellä tarvitsisi enää maksaa yhtä paljon veroa kuin työssä käydessä. Palkansaajan veroprosentti on usein pienempi kuin eläkkeensaajan, mutta palkansaaja maksaa veroprosentin lisäksi eläkevakuutusmaksua ja työttömyysvakuutusmaksua. Veroprosentti ei siis suoraan kerro käteen jäävää osuutta.

Eläkkeestä ei kuitenkaan makseta veroa enempää kuin samansuuruisesta palkasta. Eläketulon vero on muutoksen jälkeen kaikilla tulotasoilla enintään palkansaajan veroasteen suuruinen, kun verrataan yksittäisen eläkkeensaajan ja 53 vuotta täyttäneen palkansaajan veroastetta.

Yli 45 000 euron ylittävästä vuosittaisesta eläketulosta maksetaan tällä hetkellä lisäveroa 6 prosenttia. Lisävero koskee vain ansiotulona verotettavia eläkkeitä. Eläketulon lisäveroa laskettaessa eläketulosta vähennetään vain eläketulovähennys. Lisävero on valtion ansiotuloveroa, josta voi tehdä normaaleja ansiotulon verosta tehtäviä vähennyksiä.

Yle-veron suuruus on 0,68 prosenttia ansio- ja pääomatuloista tai vähintään 70 euroa vuodessa silloin, kun tulot ovat enemmän kuin 10 300 euroa vuodessa. Jos saat takuueläkettä, et maksa siitä Yle-veroa.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.