Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Ulkomailla asuttaessa / Ulkomaat ja sosiaaliturvasi

Ulkomaat ja sosiaaliturvasi

Ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta oleskelevilla eläkeläisillä ei yleensä ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Jos siteesi Suomeen ovat edelleen kiinteät, sinut voidaan pitää Suomen sosiaaliturvan piirissä. Kela arvioi rajatapaukset yksilöllisesti ja ottaa silloin huomioon asumisolot, perhesiteet, toistuvan oleskelun Suomessa ja eläkkeen maksumaan.

Ulkomailla tilapäisesti eli alle vuoden asuessasi kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja sinulla on oikeus Kelan etuuksiin. Maksussa olevien etuuksien maksamista siis jatketaan ulkomaille, ja uusia etuuksia voidaan myöntää hakemuksesta. Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen voi tarkistaa Kelasta. Ennen muuttoa sinun kannattaa aina selvittää Kelasta, maksetaanko saamiasi etuuksia ulkomaille. Se, pääsetkö uuden asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin, riippuu kyseisen maan omasta lainsäädännöstä. Myös tämä kannattaa aina selvittää ennen muuttoa.

Vaikka et enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvan piiriin, voit saada tietyin edellytyksin sairaanhoitoa ulkomailla Suomen kustannuksella. Tämä edellyttää, että saat Suomesta lakisääteistä eläkettä. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan Kelasta saatavalla lomakkeella E121 tai S1.

Uusi eurooppalainen sairaanhoitokortti on ollut voimassa jo joitakin vuosia. Sillä suomalainen eläkeläinen osoittaa sairaanhoito-oikeutensa EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä. Muutos ei koske eläkeläisiä, jotka asuvat Suomessa ja viettävät muutamia kuukausia vuodesta ulkomailla, vaan eläkeläisiä, jotka asuvat vähintään puolet vuodesta toisessa EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä. Eläkeläisellä on oikeus tarvitsemaansa sairaanhoitoon siinä maassa jossa hän asuu. Nykyään hänellä on oikeus käyttää myös julkisia terveyskeskuspalveluita Suomessa.

EU-maissa vakituisesti asuvat eläkeläiset saavat eurooppalaisen sairaanhoitokortin Kelasta. Uudella kortilla saa myös suorakorvauksen yksityisessä terveydenhuollossa ja apteekeissa peruskorvauksen lääkkeistä. Eläkkeellä olevan pitää aina ilmoittaa ulkomaille muutosta Kelaan, jotta tiedetään, mikä maa maksaa sairaanhoidon kulut. Jos eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei ole, potilas voi pahimmillaan joutua maksamaan sairaanhoitokulunsa itse.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.