Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Ulkomailla asuttaessa

Ulkomailla asuttaessa

Yhä useammat suomalaiset ovat tehneet työuraa ulkomailla, ja palaavat sitten Suomeen viettämään eläkepäiviä. Toiset taas haluavat muuttaa viettämään eläkepäiviään ulkomaille. Euroopan unionin jäsenmaihin voi vapaasti muuttaa asumaan tai tekemään työtä. Suurimpaan osaan muista maailman maista tarvitaan luvat oleskeluun tai työntekoon.

Eläkkeen maksamisen perussääntönä on, että EU/ETA-sopimus takaa toisessa maassa ansaitun eläkkeen maksamisen mihin tahansa maahan. Eläkejärjestelmät pohjaavat kuitenkin kunkin maan omaan lainsäädäntöön, ja eläkkeiden – esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen – myöntämisessä voi olla maaeroja. Eläketurvakeskus neuvoo kaikissa paluumuuttajien tai ulkomaille muuttavien eläkkeitä koskevissa kysymyksissä.

Muuttoilmoitus Suomesta ulkomaille tehdään kirjallisesti tai sähköisesti. Myös tilapäisestä asumisesta ulkomailla on tehtävä ilmoitus Kelaan.

Ulkomailla asuvat maksavat veroa vain kertaalleen. Pääsääntöisesti Suomesta tuleva eläke verotetaan asuinmaassa. Valtiot ovat keskenään tehneet sopimuksia, joiden nojalla poistetaan kaksinkertainen verotus. Tietoja ulkomailla asuvan eläkkeensaajan verotuksesta saat verohallinnon ohjeista. Verohallinnon verkkosivuilta löytyy myös erityisesti Espanjaan pysyvästi muuttaville kohdennettua tietoa.

Jos aiot olla ulkomailla enintään vuoden, kuulut sinä aikana yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Jos asut ulkomailla yli vuoden, menetät yleensä tämän oikeuden. Ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta asuvilla ei yleensä ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan, mutta jos siteet Suomeen ovat edelleen kiinteät, Kela voi tulkinnanvaraisissa tilanteissa arvioida yksilöllisiä olosuhteita.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.