Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Ulkomailla asuttaessa / Eläkkeelle ulkomaille

Eläkkeelle ulkomaille

Pääsääntönä on, että Kela keskeyttää vakinaisesti muuttavan kansaneläkkeen ja perhe-eläkkeen sekä asumistuen maksamisen. EU- tai ETA-maihin tai Sveitsiin tai sosiaaliturvasopimusmaihin muuttaville eläkettä kuitenkin maksetaan, mutta asumistukea ei. Jos asut ulkomailla tilapäisesti eli alle vuoden, voit saada eläkkeensaajan asumistukea vakituiseen asuntoosi Suomessa.

Työeläkkeesi maksetaan ulkomaille kaikkiin maihin. Poikkeuksena on työttömyyseläke, jota maksetaan vain EU- tai ETA-maihin. Jos asut ulkomailla tilapäisesti tai alle vuoden, voit saada vain tietyn ajan eläkkeensaajan asumistukea.

Eläke maksetaan eläkehakemuksessa ilmoitetulle tilille joko asuinmaahan tai Suomeen. Työeläkkeiden maksamisesta ulkomaille saat lisätietoa Eläketurvakeskuksesta.

Voit avata suomalaisessa pankissa keräilytilin, jolta eläkkeet ohjataan ulkomaiseen pankkiin. Jos eläkettä maksetaan yhdestä EU/ETA-maasta toiseen, voit joutua maksamaan pankkien palvelumaksujen lisäksi siirtokustannukset. Saadaksesi Kelan eläkkeen toiseen maahan tilillesi edullisesti, ilmoita asuinmaasi pankin BIC-koodi ja siellä olevan tillisi IBAN-tilinumero kirjallisesti Kelalle.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.