Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Tuet, alennukset ja asiakasmaksut / Tukea sairauskuluihin

Tukea sairauskuluihin

Sairausvakuutukseen kuuluvia korvauksia voi saada lääkärin määräämästä tutkimuksesta ja hoidosta, yksityislääkäreiden palkkioista, fysioterapiasta ja hammashoidosta. Kelalta voit saada korvauksia myös reseptilääkkeistä. Lääkkeille on määritelty kolme eri korvausluokkaa. Apteekki vähentää korvauksen lääkkeen hinnasta Kela-korttia näyttämällä. Jos kortti ei ole mukana, korvausta voi hakea takautuvasti enintään puoli vuotta ostopäivästä.

Kela korvaa myös sairauden tutkimuksesta ja hoidosta tai Kelan kuntoutuksesta aiheutuneita matkakuluja. Korvattavat matkat ovat yleensä lähimpään yksityisen tai julkisen terveydenhuollon lääkäriin tai hoitolaitokseen ja halvimman matkustustavan mukaan.

Kelan myöntämiä korvauksia voit hakea internetissä Kelan asiointipalvelussa, jos sinulla on oman pankkisi verkkopankkitunnukset tai sähköinen henkilökortti.

Maksukatot

1. Kunnallisten terveyspalveluiden maksuissa on vuosittainen yläraja eli maksukatto. Sen ylittyessä palvelut saa pääsääntöisesti ilmaiseksi. Maksukattoon ei lasketa mukaan kaikkia terveyspalveluita, kuten hammashoidon, sairaankuljetuksen, lääkärintodistusten tai yksityislääkärin lähetteellä tehtyjen laboratorio- ja kuvantamistutkimusten kuluja.

Maksukaton täyttymistä pitää seurata itse ja muistaa säilyttää terveyspalveluiden laskut. Maksetut maksut merkitään terveyskeskuksesta saatavaan seurantakorttiin. Kun katto täyttyy, saat todistuksen siitä terveyskeskuksesta.

Maksukattoa kerryttävät myös tietyt sarjassa annettavat hoidot. Niiden määrittelyssä, eli siinä onko kyse samankaltaisista peräkkäisistä hoitokäynneistä, voi olla kuntakohtaista eroa. Lisäksi maksukattoon sisältyvät laitoshoidon maksut.

2. Lääkekorvauksiin tulee uusi alkuomavastuu, joka otetaan kuitenkin huomioon lääkekustannusten maksukatossa. Katon täyttymisen jälkeen maksat tietyn omavastuun lääkettä kohti riippuen siitä mihin korvausluokkaan lääkkeet kuuluvat.

Aivan kaikki lääkkeet eivät kerrytä maksukattoa mutta tiettyjen vaikeiden, pitkäaikaisten sairauksien lääkkeistä voi saada lisäksi peruskorvausta suuremman erityiskorvauksen. Maksukattoon liittyvän korvauksen saa suoraan apteekista, kun esität Kela-kortin ja Kelan ilmoituksen. Korvausta voi myös hakea jälkikäteen puolen vuoden ajan.

3. Matkakustannuksilla on myös vuotuinen maksukattonsa, jonka täyttymisen jälkeen Kela korvaa matkat. Kela seuraa vuotuisen matkakaton täyttymistä ja lähettää vuosiomavastuukortin matkakaton täyttymisestä. Vuotuisen matkakaton ja matkakustannusten omavastuuosuuden löydät Kelan sivuilta.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.