Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Tuet, alennukset ja asiakasmaksut / Eläkeläisalennukset

Eläkeläisalennukset

Kun olet jäänyt eläkkeelle tai täyttänyt 65 vuotta, saat monenlaisia matkustamiseen ja palveluihin liittyviä alennuksia. Voit saada eläkeläisalennuksia esimerkiksi kotimaan juna-, lento- ja linja-automatkoista. 65 vuotta täyttäneet saavat matka-alennuksen esittämällä henkilötodistuksensa. Tarkista tarkemmat eläkeläisalennuksen ehdot lipputoimistoista. Alennukset eivät yleensä koske osa-aikaeläkkeellä olevia.

Alle 65-vuotias eläkeläinen voi saada alennuksia esittämällä henkilötodistuksen ja työeläkekortin tai kansaneläkkeensaajan kortin. Alennuksia voi saada myös kuvallisella Kela-kortilla. Kela lähettää työeläkekortin täyden kansaneläkkeen saajalle eläkkeen myöntämisen jälkeen ilman eri pyyntöä. Myös eläkelaitokset lähettävät työeläkekortin eläkepäätöksen mukana.

Monet yritykset myöntävät työeläkekortin haltijalle eläkeläisalennuksen. Alennuksia myöntäviä yrityksiä voi etsiä verkosta.

Kotikaupunkisi liikennelaitos voi myöntää 65 vuotta täyttäneille asukkaille erilaisia alennuksia matkalippujen hinnoista. Monissa kaupungeissa palvelubussit palvelevat vanhuksia ja liikuntaesteisiä. Kuljettaja voi auttaa matkustajaa bussiin nousemisessa ja poistumisessa. Lisätietoa joukkoliikenteen palveluista saa kaupunkien joukkoliikenteestä kertovilta verkkosivuilta.

Veteraaneille ei ole lakisääteistä etuutta maksuttomiin kuljetuspalveluihin kaupunkien joukkoliikennevälineissä, mutta monet kunnat ja kaupungit tarjoavat etuuden maksamalla kustannukset liikennelaitoksessa. Kysy mahdollisesta veteraanialennuksesta liikennelaitoksen palvelupisteestä.

Kuljetuspalvelu on kunnan tarjoama erillinen palvelu. Se on harkinnanvarainen, ja tarpeen arvioi kunnan tai kaupungin kotihoidon yksikkö.

Voit saada eläkeläisalennusta lukuisilta muiltakin kunnallisilta ja yksityisiltä palvelualojen yrityksiltä, kuten uimahalleista ja kuntosaleista, museoista ja teattereista, hotelli- ja ravintolapalveluista, matkatoimistoista, kaupoista sekä terveyden- ja kauneudenhoidon palveluista. Kannattaa kysyä!

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.