Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Talous tasapainossa

Talous tasapainossa

Tulotason laskiessa talouden suunnittelu ja ostopäätösten tarkka harkinta kannattaa vielä aiempaakin enemmän. Se ei lisää tuloja, mutta auttaa saamaan rahat riittämään paremmin ja tekemään hankintoja halvemmalla. Elämän laadusta ei välttämättä tarvitse tinkiä, vaikka tulotasosi laskisi. Raha-asioiden suunnittelu voi auttaa asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Lisäksi nykyisin yhä useammat pitävät kulutuksen karsimista eettisenä valintana.

Kun tulotasosi muuttuu pysyvästi, selvitä Kelalta millaisia eläkeläisen tukia voit mahdollisesti saada. Kaikki ikäihmiset eivät erilaisten syiden takia osaa hakea kaikkia heille kuuluvia sosiaalietuuksia.

Kunnan seniorineuvonta auttaa myös taloudenpitoon liittyvissä yleisissä kysymyksissä ja ohjaa tarpeen vaatiessa asiantuntija-apua antaville tahoille, kuten talous- tai velkaneuvontaan. Seniorineuvonnan kautta löydät myös palvelunumeroita vero- ja lakineuvontaan, joita ainakin isommissa kunnissa tarjotaan ikääntyneille ihmisille.

Kela neuvoo ikäihmisiä eläkkeisiin ja muihin tukiin liittyvissä asioissa paitsi asiakaspalvelussa, myös selkokielisillä esitteillä, jotka löytyvät Kelasta. Eläketurvakeskuksesta ja työeläkepalvelusta voit myös kysyä omaan eläkkeeseesi liittyviä kysymyksiä.

  • Työeläke.fi  linkki
    Koko työeläkejärjestelmän, yksityisen ja julkisen sektorin palvelusivusto. Sisältää myös henkilökohtaisia, tunnistusta vaativia palveluja, kuten työeläkeotteen tarkistamisen.
    Eläketurvakeskus ETK
  • Kelan selkokieliset esitteet  linkki
    Selkokieliset esitteet kertovat Kelan tuista ja palveluista eläkeläiselle, lapsiperheelle, sairaalle, opiskelijalle ja Suomeen muuttavalle lyhyesti ja selkeästi.
    Kansaneläkelaitos Kela
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.