Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Talous tasapainossa / Kotitalouden kirjanpito

Kotitalouden kirjanpito

Raha-asioiden käytännön hoitamista voi helpottaa monin tavoin. Hyvin usein omaiset alkavat auttaa ikäihmisen juoksevien asioiden hoitamisessa varsinkin jos muistiongelmat alkavat vaivata tai liikkuminen vaikeutuu. Jos olet kotihoidon asiakas, voit pyytää kotihoidon ohjaajalta apua tai ottaa yhteyttä kotikuntasi seniorineuvontaan tai sosiaalityöntekijään raha-asioiden hoitoon liittyvissä ongelmatilanteissa. Kotihoidosta on tietoa Ikääntyvän palveluoppaan sivulla Kuntien järjestämät palvelut.

Talouden hoidon apuna voi käyttää esimerkiksi erilaisia helppolukuisia yksityistalouden oppaita. Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla kerrotaan vinkkejä säästämiseen ja erilaisten velkaongelmien hoitamiseen. Raha-asiat - yksityistalouden oppaasta löytyy myös lomakkeita, joiden avulla voi seurata omia tuloja ja menojaan.

Kuittien säilyttäminen on tärkeää. Kuitit on säilytettävä koko kalenterivuoden ajan, koska niitä voi tarvita useisiin tilanteisiin: haettaessa Kelasta terveydenhuollon lääkekaton täytyttyä lisäkorvausta lääkekustannuksiin, korvausta matkakustannuksista, veronmaksukyvyn alentumisvähennystä, vakuutusyhtiöiden korvauksia tai vaikkapa haettaessa Kelan eläkettä saavan hoitotukea. Tarkemmin korvauksista Ikääntyvän palveluoppaan sivulla Tuet, alennukset ja asiakasmaksut. Tietyt verotukseen liittyvät kuitit ja tuotetakuita sisältävät kuitit pitää tietysti myös muistaa säilyttää.

Raha-asioiden hoidossa laskunmaksua voi helpottaa käyttämällä pankkien suoraveloituksia tai maksupalvelukuoria. Kassapalvelut ovat maksullisia, joten laskuja ei kannata hoitaa kassalla. Monissa pankkikonttoreissa ei nykyään enää käsitellä käteistä rahaa lainkaan. Jos sinulla on kotona internetyhteys, laskut voi maksaa kätevästi verkkopankeissa. Verkkopankin käyttäminen on lähes yhtä helppoa kuin maksuautomaattien käyttö, ja pankit antavat ikäihmisille opastusta verkkopankin käytössä. Myös monet kirjastot ja eläkeläisjärjestöt järjestävät tietokoneopastusta. Apua löydät kunnan seniorineuvonnan kautta.

Pankkiasioinnissa voit käyttää myös avointa valtakirjaa, jolla voit valtuuttaa luottohenkilön hoitamaan pankkiasiaa. 

Jos Kela-asioita on hankala hoitaa itse, voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi. Kelan verkkosivuilta löytyy kaksi erilaista tulostettavaa valtakirjalomaketta: Yleinen valtuutus (VAL2) tai yksilöity rajattu valtakirja (VAL3).

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.