Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Omaisuus ja perintö / Perintövero, ennakkoperintö ja lahjoitukset

Perintövero, ennakkoperintö ja lahjoitukset

Perintöveroa maksetaan 20 000 eurosta tai sitä suuremmasta perintöosuudesta. Perintövero on henkilökohtainen. Perintövero määräytyy perinnön käyvän arvon ja perinnönjättäjän ja -saajan sukulaissuhteen perusteella. Perintöosuuksien saajat jaetaan kahteen veroluokkaan: pienempää veroa maksavat muun muassa aviopuoliso ja rintaperilliset, suurempaa muut sukulaiset ja vieraat. Perintöverotaulukon ja tarkempaa ohjeistusta perintöverosta saat Verohallinnosta. Perintöveron laskemiseen on oma laskurinsa.

Voit lahjoittaa verovapaasti alle 4 000 euron suuruisen lahjan. Mikäli 4 000 euron raja ylittyy kolmen vuoden aikana samalta antajalta, määrätään lahjavero lahjansaajalle lahjojen yhteenlasketun määrän perusteella. Kolmen vuoden aika lasketaan päivästä päivään, ei kalenterivuosittain. Yli 4 000 euron lahjasta pitää tehdä lahjaveroilmoitus verotoimistoon kolmen kuukauden kuluessa saantipäivästä. Lahjaveroilmoituslomakkeen saat verotoimistosta tai sen voi tulostaa internetistä.

Ennakkoperintö on luonteeltaan lahja, josta pitää suorittaa lahjaveroa samalla tavoin kuin lahjasta. Lisäksi ennakkoperintö voidaan ottaa huomioon myös perinnönjaossa ja perintöverotuksessa. Keskinäinen laina voi olla korotonta, mutta lainasta tulee laatia lyhennyssuunnitelma. Lainan määrän ja lyhennyssuunnitelman tulee olla realistinen velallisen maksukykyyn nähden. Mikäli lainaa lyhennetään jatkuvasti kolmen vuoden välein annettavilla verovapailla lahjoilla, voidaan laina katsoa lahjaksi.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.