Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Raha-asiani / Omaisuus ja perintö

Omaisuus ja perintö

Ikääntymisen myötä perinnönjakoon, perintöveroon ja mahdolliseen testamentin tekoon liittyvät kysymykset nousevat monien mieleen. Näistä aiheista tulee runsaasti yhteydenottoja kuntien ikäihmisten neuvontapalveluihin. Monesti olisi hyvä miettiä edeltäkäsin tiettyjä omaisuudenjakoon liittyviä asioita: Pitäisikö tehdä testamentti? Kannattaisiko perillisille lahjoittaa omaisuutta jo elinaikana?

Rahankäyttöön ja perintöön liittyvät kysymykset voivat olla hankalia, ja ne aiheuttavat valitettavan usein perheen tai suvun sisällä ristiriitoja. On hyvä muistaa, että ikääntyvä ihminen päättää kuitenkin viime kädessä itse omaisuudestaan – haluaako vaikkapa käyttää säästönsä elinaikanaan, tehdä sijoituksia tai lahjoittaa tai säästää perillisille.

Voit tarvittaessa hakea juridista apua joko yksityisiltä lakitoimistoilta tai joissakin kaupungeissa saada oikeudellista apua seniorineuvonnan kautta löytyvästä oikeusneuvonnasta. Kuntien vero- ja lakineuvonnalla voi olla ilmaista puhelinaikaa tai niihin voi sopia henkilökohtaisia käyntiaikoja. Henkilökohtaiset neuvonta-ajat ovat nykyään hyvin suosittuja.

Julkista oikeusapua voit saada lisäksi valtion oikeusaputoimistoista. Oikeusapua myönnetään hakijan tulojen ja varallisuuden perusteella. Vähävaraisille oikeusapu on ilmaista. Oikeanlaisen oikeudellisen avun löytämisessä neuvoo Oikeuslaitoksen oikeusapuohjaus.

Asianajajat antavat myös useissa kaupungeissa maksutonta neuvontaa esimerkiksi kirjastoissa. Päivystysajoista ja kaupungeista saat lisätietoa Suomen asianajajaliiton sivuilta. Myös SPR:ltä voit kysyä oikeudellisesta neuvonnasta. Naisasialiitto Unionin juristipäivystys antaa maksutonta yleisluontoista neuvontaa naisille. Toimeksiantoja ei tehdä näissä päivystyksissä.

 • Asianajajapäivystys
  Tietoa paikkakunnista ja ajoista, jolloin voi saada maksutonta neuvontaa oikeudellisissa asioissa.
  Suomen Asianajajaliitto
 • Juristipäivystys naisille
  Juristipäivystys tarjoaa naisille yleisluontoista suullista neuvontaa erilaisiin lakiin ja oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.
  Naisasialiitto Unioni ry
  • Oikeusapu  linkki
   Tietoa oikeusavusta, kuka siihen on oikeutettu ja miten sitä haetaan. Jollei asianosaisella ole varaa itse hankkia tarvitsemaansa oikeudellista apua, se voidaan kustantaa joko osaksi tai kokonaan valtion varoin. Oikeusapulaskurilla voi laskea, onko oikeutettu oikeusapuun.
   Oikeusministeriö OM
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.