Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Oikeuteni / Oikeusapua ja neuvontaa / Rikoksen uhrina

Rikoksen uhrina

Jos olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, ota aina yhteyttä poliisiin mahdollisimman nopeasti. Valtakunnallinen hätänumero on 112. Jokainen voi joutua rikoksen uhriksi. Ikääntyvillä voi kuitenkin olla heikentyneen kuntonsa takia suurempi riski joutua hyväksikäytön tai huijausyrityksen kohteeksi. Uhrilla on oikeus saada tarvitsemaansa tukea ja oikeudellista apua.

Rikosilmoituksen voi tehdä lähimmällä poliisilaitoksella, puhelimitse, verkkolomakkeella tai ilmoittamalla asiasta poliisipartiolle.

Rikosuhripäivystyksestä saa henkistä apua, tukea ja neuvoja. Sen auttava puhelin on vastaa numerosta 0203 16116. Yhteyden saa myös verkkosivuilta.

  • Rikosuhripäivystys  linkki
    Neuvoja ja tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille, auttava puhelin. Käytännön oikeusopas väkivaltarikoksen uhrille. Rikunet henkilökohtaisia kysymyksiä varten.
    Useiden organisaatioiden tuottama

Jos olet joutunut väkivallan, hyväksikäytön tai kaltoinkohtelun kohteeksi, lue lisää Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö. Oikeusministeriön verkkosivuilta saat tietoa siitä, miten toimia jos joudut rikoksen uhriksi. Siellä neuvotaan kuinka rikosasia etenee, miten saada korvauksia, tukea tai lähestymiskiellon. Esitettä saa myös Rikosuhripäivystyksestä, poliisilta sekä kuntien sosiaalitoimistoista ja terveyskeskuksista.

Kotivakuutukseen voi kuulua oikeusturvavakuutus, jossa korvataan asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. Korvattavat asiat on määritelty vakuutusehdoissa, ja ne ovat tarkasti rajattuja ja vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Rikosasian käsittelystä aiheutuvista kuluista kerrotaan poliisin oikeusoppaassa väkivaltarikoksen uhreille. 

  • Apua väkivallan uhreille  linkki
    Toimintaohjeita niille, jotka ovat joutuneet pahoinpitelyn, raiskauksen tai perheväkivallan uhriksi. Pdf-julkaisu Käytännön oikeusopas väkivaltarikoksen uhrille.
    Poliisi
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.