Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Kuoleman kohdatessa / Sureminen ja menetys

Sureminen ja menetys

Läheisen kuolema on järkytys, vaikka siihen olisi ehtinyt valmistautuakin. Usein ensimmäiset reaktiot ovat järkytys, lamaantunut olo, jopa shokkitila. Kuolema voi tuoda myös ristiriitaisia tunteita: surun lisäksi myös helpotusta, vihaa tai syyllisyyttäkin. Jos läheisen kuolema herättää kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä hoitaneeseen lääkäriin tai osastoon.

Tukea tai kriisiapua voi saada esimerkiksi terveyskeskuksen kautta tai seniorineuvonnan tai oman seurakunnan diakoniatyöntekijältä. Potilasta hoitaneessa saattohoitokodissa ja seurakunnissa järjestetään myös muistelu- ja sururyhmiä.

Surua ei pitäisi torjua eikä toipumista kiirehtiä. Sanotaan, että suru helpottaa vain suremalla. Aina ei aikakaan auta ikävään. Itkeminen ja puhuminen läheisten kanssa auttavat yleensä surevaa puolisoa tai kuolleen surevia lapsia. Läheiset voivat monin käytännön tavoin auttaa surijaa. Älä jätä leskeä tai läheisen menettänyttä yksin. Surua tai yksinäisyyttä voi ehkä lievittää hakeutumalla vertaistukeen, ystäväpiiriin tai yhdistystoimintaan. Katso lisää yhdistyksiä ja järjestöjä Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Yksityiset palvelut ja vapaaehtoisapu.

Esimerkiksi leski, joka menettää elämänkumppaninsa, saattaa kokea putoavansa täysin tyhjän päälle. Kaupassakäynnit, kävelylenkit, siivousapu ja pelkkä läsnäolo auttavat. Haudalla käynnit ja muistohetket ovat monelle surijalle tärkeitä. Voit myös koettaa, olisiko surutyöhön kirjoitetuista oppaista apua.

Tärkeää on antaa surevalle tunne siitä, että hän kuuluu edelleen perheeseen ja että arkielämässä on läheisiä välittäviä ihmisiä myös ”suruajan” jälkeen. Surua kuvataan usein aaltomaiseksi. Ajoittain elämä tuntuu helpommalta, toisinaan suru muuttuu taas äärimmäiseksi. Juhlapäivät ovat usein vaikeita aikoja vuosiakin kuoleman jälkeen. Joskus suru jää surematta ja voi muuntua masennukseksi, ruumiilliseksi sairaudeksi tai jopa päihderiippuvuudeksi. 

Kaikilla ei ole läheisiä, joiden kanssa jakaa suruaan. Näissä tilanteissa on syytä hakea asiantuntijan apua. Katso neuvoja Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Henkisiä kuormittajia.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.