Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Kuoleman kohdatessa / Saattohoito ja valmistautuminen / Yksin jäävän puolison auttaminen

Yksin jäävän puolison auttaminen

Moni kuolemaan valmistautuva puoliso kantaa huolta toisen pärjäämisestä tämän jäädessä yksin. Puolisoiden olisi hyvä valmistautua tilanteeseen, jossa toinen lähtee ja toinen jää. Käytännön asioiden lisäksi olisi hyvä, jos puolisot voisivat puhua toisilleen hyvistä ja ehkä huonoistakin asioista; asioista, joista haluaisi toisen tietävän ennen eroa. Tämä koskee tietenkin myös muita perheenjäseniä ja läheisiä.

Esimerkkeinä käytännön asioista, joista olisi hyvä kertoa esimerkiksi puolisolle tai muulle luottohenkilölle, ovat vakuutukset ja korvaukset toisen kuoltua, pankkitilit, sijoitukset tai velat, joista toinen ei tiedä, tai mahdollinen tallelokero. Taloon, kesämökkiin tai muuhun omaisuuteen liittyvän tiedon siirtäminen voi auttaa paljon: missä ovat taloa ja tonttia koskevat rakennuspiirustukset, miten kiinteistön perushuoltoa tehdään. Tällaisia asioita voi kirjata ylös tai kertoa niistä jollekin tutulle luottoihmiselle.

Jos jäljelle jäävä puoliso ei pysty hoitamaan lemmikkieläintä, kannattaa yrittää etsiä lemmikille jo ennakolta hyvää kotia, johon eläimen saisi vietyä sitten, kun tilanne niin vaatii.

Jos kuoleva omistaa aseita, ne menevät poliisille ja huutokauppaan, ellei niiden hallussapitolupa-asioita hoideta kuntoon kuuden kuukauden sisällä luvanhaltijan kuolemasta. Henkilön, jonka hallussa kuolinpesän omaisuus on, tulee ottaa pesään kuuluvat ampuma-aseet, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset haltuunsa.

Onko kotona joitain laitteita, joiden käyttöä pitäisi opettaa? Entä ruuanlaitto, vaatteiden pesu tai muu kodinhoito – sellaisetkin taidot voivat puuttua monelta yksinjäävältä. Kuolevan ihmisen ei tietysti ole tarkoitus käyttää voimiaan pelkästään toisen ihmisen valmistamiseen, mutta tiettyjen arkisten asioiden läpikäynti voi myös henkisesti valmentaa sekä kuolevaa ihmistä että läheistä hyväksymään väistämätön.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.