Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Kuoleman kohdatessa / Kuinka toimia kuolemantapauksessa / Kuolinsyytutkimukset

Kuolinsyytutkimukset

Vainajan hautaamista varten tarvitaan hautauslupa. Jos kuolintodistusta varten tarvitaan lisää tietoa kuolinsyystä, tehdään vainajalle lääketieteellinen kuolinsyytutkimus. Ruumiinavauksen tekemiseen pitää olla vainajan omaisen tai läheisten suostumus. Lähiomaisella on oikeus saada kuolintodistuksesta kopio. Hoitoyksikkö vastaa kustannuksista.

Oikeuslääketieteellinen kuolinsyytutkimus tehdään, jos kyseessä on tapaturma, rikos, itsemurha, ammattisairaus, myrkytys tai hoitotoimenpiteeseen liittyvä epäily. Oikeuslääketieteellinen tutkimus tehdään myös, jos vainaja ei ole ollut lääkärin hoidossa viimeisen sairautensa takia tai hän on kuollut äkillisesti.  Poliisi päättää onko tutkimus välttämätön, eikä omaisten tai läheisten lupaa silloin tarvita. Valtio vastaa kustannuksista. Jos on kyse ammattitaudista, vakuutusyhtiö vaatii myös ruumiinavausta ja vastaa silloin kustannuksista.

Lääketieteellisissä ja oikeuslääketieteellisissä ruumiinavauksissa hautausluvan saa patologian osastolta sitten, kun vainaja noudetaan. Hautausjärjestelyt voi aloittaa jo ennen näitä kuolemansyytutkimuksia.

Saattohoitopotilaille ei tehdä ruumiinavausta, koska kuolinsyy on yleensä selvä.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.