Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini

Henkinen hyvinvointini

Vanhenemiseen liittyy monia elämänmuutoksia. Monet eläkeläiset näkevät ikäkautensa myönteisenä elämänvaiheena. Ei ole kiire minnekään ja itsensä toteuttamiseen on uudenlaisia mahdollisuuksia. Ikääntyvän ihmisen elämään voi kuulua myös surua aiheuttavia asioita: läheisten kuolemaa, huolta ja pelkoa oman kunnon heikentymisestä, riippuvuudesta muihin ihmisiin ja elinajan vähenemisestä.

Ikääntymiseen liittyy fyysisiä muutoksia ja henkisen toimintakyvyn alentumista tai hidastumista, mutta vähemmän kuin aiemmin uskottiin – tiedot, taidot ja elämänviisaus säilyvät ja jopa lisääntyvät halki elämän.

Henkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää olisi pohtia, millaisia asioita itse kunkin hyvään elämään kuuluu ja miten hyödyntää omia henkisiä voimavarojaan. Ne vaikuttavat paljon siihen, millaiseksi kokee itsensä ja elämänsä.

Miehet ja naiset vanhenevat eri tahtiin. Sukupuolten välillä on jonkin verran eroja siinä, miten vanhenemiseen suhtaudutaan ja millaisia selviytymiskeinoja tai vaikeuksia ikääntymiseen liittyy. Erot selittyvät osin perimällä, kuten hormonaalisilla muutoksilla, osin kulttuuriin liittyvillä käyttäytymiseroilla. Evoluutiopsykologiastakin on etsitty vastauksia naisten ja miesten vanhenemiseen liittyviin eroihin.

Ihminen kehittyy omaksi itsekseen suhteessa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Eletty elämä ja kokemukset tulisi nähdä voimavarana, joka tuo mukanaan ymmärrystä erilaisia ihmisiä, ratkaisuja ja tilanteita kohtaan, rohkeutta olla oma itsensä ja toteuttaa omia toiveitaan. Henkinen hyvinvointini -osiossa kerrotaan, millaisista palasista henkinen hyvinvointi voi koostua ja mistä löytää tukea ja apua erilaisissa ongelmatilanteissa.

Muistilista

  • Suhtaudu itseesi ja ikääsi hyväksyvästi ja arvostavasti.
  • Huolehti terveydestä, liikunnasta ja tasapainoisesta ruokavaliosta – muista myös kohtuullinen hemmottelu ja herkuttelu.
  • Liikunta on tehokas tapa lisätä mielen hyvinvointia ja torjua masennusta.
  • Vaali läheisiä ihmissuhteitasi, anna aikaasi ikääntyneelle. Yksinäisyyteen löytyy apua.
  • Rakkaus, hellyys ja seksuaalisuus ovat perustarpeita ikään katsomatta.
  • Tee asioita joista olet kiinnostunut, uskalla kokeilla välillä uutta.
  • Vakavasti masentunut tarvitsee hoitoa ja läheisten tukea.
  • Älä alistu kaltoinkohtelun uhriksi – ota yhteyttä viranomaiseen tai auttavaan puhelimeen.
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.