Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini / Henkisten voimavarojen lähteitä / Seksuaalisuus

Seksuaalisuus

Rakkauden, hellyyden ja seksuaalisuuden tarpeita on kaikenikäisillä ihmisillä. Ne kuuluvat ihmisen perustarpeisiin. Silti vanhusten seksuaalisuudesta ei puhuta kovin usein julkisuudessa tai riittävästi edes vanhustyön ammattilaisten keskuudessa. Myös ikäihmiset itse saattavat kokea aiheen kiusalliseksi, jopa hävettäväksi.

Voi myös olla, että seksi ei enää vanhemmalla iällä jaksa kiinnostaa. Läheisyys ja erilaiset aktiviteetit elämässä ovat ehkä korvanneet sukupuolielämää. Elämä ilman sukupuolielämää ei ole vaillinaista, ellei siitä ole haittaa itselle tai puolisolle.

Seksuaalisuus ilmenee yksilöllisesti ja monimuotoisesti. Se voi olla ruumiillista ja henkistä läheisyyttä, sukupuolista halua ja hellyydenosoituksia, yhdyntää tai masturbaatiota. Ikääntyvän ihmisen seksuaalisuus muuttuu. Usein yhdynnän tarve voi vähetä niin miehillä kuin naisilla, naisilla ehkä miehiä enemmän.

Seksuaalisen halun vähentymiseen voivat vaikuttaa erilaiset sairaudet, keskushermoston hidastuminen, sukupuolihormonien vähentyminen, kunnon heikkeneminen ja omat, lähipiirin tai yhteiskunnan seksuaalikielteiset asenteet. Normaaliin vanhenemiseen liittyvät seksuaalitoimintojen muutokset eivät kuitenkaan itsessään aiheuta sukupuolista kyvyttömyyttä tai haluttomuutta.

Läheisyyden ja turvallisuuden kokemukset korostuvat ikääntyvillä ihmisillä. Naisilla sukupuolielämän ongelmat voivat liittyä hormonaalisista muutoksista johtuvaan limakalvojen ohenemiseen ja kuivumiseen, miehillä impotenssiin. Ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin, sillä fyysisiin vaivoihin on usein olemassa lääkehoitoa. Keskustele hoidon lisäksi ongelmista puolison tai kumppanin kanssa.

Naisten seksuaalielämän ennenaikainen loppuminen voi johtua myös siitä, että naiset jäävät leskeksi miehiä useammin. Yksin jääneet naiset eivät ehkä ympäristön paineiden takia uskalla etsiä tai solmia uusia sukupuolisuhteita. On valitettavaa, jos elämästä jää ennakkoluulojen takia puuttumaan läheinen ihmissuhde.

Puolison muutto kodin ulkopuoliseen hoitoon voi johtaa tilanteeseen, jossa tilaisuuksia intiimiin yhdessäoloon ei ole. Tämäkin ongelma pitäisi uskaltaa ottaa esille hoitohenkilöstön kanssa. Vaikeidenkaan sairauksien ei tarvitse automaattisesti merkitä sukupuolielämän loppumista. Palvelukodeissa asuvien avioparien sukupuolielämää ei henkilökunta saisi alkaa rajoittaa esimerkiksi erillisillä sängyillä vaan kunnioittaa heidän toiveitaan ja tarpeitaan.

Ikääntyvät pariskunnat voivat hakea seksielämään apua. Kirjastosta löytyy paljon alan kirjallisuutta. Seksuaaliterapeutit auttavat kaikenikäisiä ihmisiä. Keskustelu ammattilaisen kanssa saattaa aukaista myös muita parisuhteen tunnesolmuja ja parantaa suhdetta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla naisilla ja miehillä on samanlaiset oikeudet oman seksuaalisuutensa toteuttamiseen kuin kaikilla muillakin ikäihmisillä.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.