Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini / Henkisten voimavarojen lähteitä / Lemmikit

Lemmikit

Jos kaipaat seuraa, olet eläinrakas etkä matkustele paljoa, harkitse lemmikin ottamista. Kissa ja koira antavat paljon seuraa yksinäiselle ja osoittavat suurta kiintymystä omistajalleen. Jos kuntosi on vielä melko hyvä, koiran ulkoiluttaminen on mainio tapa ylläpitää fyysistä kuntoa. Koiran kanssa liikkuessa on helppo aloittaa keskustelu naapurin tai toisen koiranomistajan kanssa.

Eläimen ottaminen merkitsee vastuuta ja sitoutumista hoitoon ja huolenpitoon jopa 10–20 vuodeksi eteenpäin. Eläimelle omistajasta ja kodista eroon joutuminen on aina stressaavaa. Jos lemmikkiä ei voi enää hoitaa, nukuttaminen voi olla varsinkin vanhemmalle eläimelle uutta kotia inhimillisempi vaihtoehto. Kodittomia kissoja voi tiedustella eläinsuojeluyhdistyksistä. Ne voivat myös auttaa uuden kodin löytämisessä lemmikille. Eläimen ylläpito, kuten ruoka, tarvikkeet ja eläinlääkäri, maksavat aina. Lemmikkejä ei useinkaan voi ottaa mukaan palvelutaloon tai hoitolaitokseen. Yksittäisiä poikkeuksia on.

Jos talossasi asuu esimerkiksi tuttu koira, voisit ehkä pitää yksin olevalle koiralle seuraa päivisin tai ulkoiluttaa sitä, kunhan vastuu ja turvallisuuskysymykset on käyty läpi omistajan kanssa. Tilapäisesti apua oman lemmikin hoitamiseen voi hankkia esimerkiksi 4H-yhdistykseltä.

Eläimen läsnäolo tuottaa hyvää oloa ihmiselle. Eläimen silittäminen voi jopa laskea verenpainetta. Hoito- ja mielenterveystyössä eläimiä voidaankin käyttää apuna. Suomessa eläinterapia on vielä melko harvinaista. Kissa-asukkaat ovat jonkin verran yleistyneet hoitokodeissa, joissa niistä on todettu olevan suurta iloa asukkaille. Terapiakoiria vierailee joskus vanhainkodeissa. Niiden on huomattu tuovan iloa ja piristävän vanhuksia, esimerkiksi dementiapotilaita. 

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.