Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini / Henkisten voimavarojen lähteitä / Henkinen vireys

Henkinen vireys

Ikääntymiseen on perinteisesti liitetty väistämätön henkisen suorituskyvyn taantuminen. Ikääntymisen vaikutukset siihen eivät kuitenkaan ole niin jyrkkiä kuin aiemmin ajateltiin. Henkisten toimintojen nopeus ja tehokkuus heikkenevät lievästi tai hyvin hitaasti. Yleinen maailmaa ja ihmisiä koskeva tieto ja taito säilyy ja lisääntyy. Terve vanheneminen viittaisi jopa aivojen kehittymiseen, ei rappeutumiseen.

Kiinnostus, intohimo, uteliaisuus ja tarkkaavaisuus ovat parhaita henkisen vireyden ja muistin ylläpitäjiä: harrasta asioita, joista olet itse kiinnostunut ja joista todella pidät. Motivaatio vaikuttaa paljon oppimiseen ja muistamiseen. Käsitykset perinteisistä ikäihmisille sopivista vapaa-ajan elämän viettotavoista ovat romuttumassa. Ikäihminen voi käydä rock-konsertissa siinä missä käsityökerhossakin. Yleisimmin ikääntyneet harrastavat samoja asioita kuin nuorempanakin.

Pidä yllä henkistä toimintakykyäsi tekemällä uusia asioita, käymällä uusissa paikoissa ja keskittymällä hyvin siihen, mitä olet kulloinkin tekemässä. Keskity esimerkiksi lehden lukemiseen, älä vain silmäile. Muistia voi harjoittaa monenlaisilla kotikonsteilla. Voisitko pitää päiväkirjaa, kirjoittaa – miksei vaikkapa internetin blogiin  – tai järjestellä valokuvien avulla muistojasi talteen? Ratko ristisanoja, pelaa äly- ja strategiapelejä, seuraa politiikkaa, keskustele ja pohdiskele. Paina muistiin kiinnostavia asioita ja nimiä esimerkiksi toistamalla niitä, palauttamalla mieleen alkukirjain tai assosiaation avulla.

Ajoittainen muistamattomuus on tavallista, eikä siitä kannata huolestua. Mutta jos perussanat ja lähiomaisten nimet unohtuvat tai tutut paikat tuntuvat vierailta, ota yhteys lääkäriin. Omaisena voit pyytää kunnan sosiaalivirastosta tai vanhustyön yksiköstä kotikäyntiä, jossa selvitetään tilannetta testeillä ja ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Virikkeellisestä toiminnasta puhuttaessa kannattaa muistaa, että kaikki uudet asiat tai ajanviettotavat eivät välttämättä vain jaksa kiinnostaa ikääntynyttä. Tällöin voi tulla virhearvioita toimintakyvyn heikkenemisestä. Omakohtaisen kiinnostuksen lisäksi ikäihminen tarvitsee uusien tietojen ja taitojen oppimiseen usein enemmän aikaa ja kertausta.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.