Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Henkinen hyvinvointini / Henkisten voimavarojen lähteitä / Eläkkeellä opiskelu ja vapaaehtoistyö

Eläkkeellä opiskelu ja vapaaehtoistyö

Eläkkeellä opiskeleminen on hyvä tapa rikastuttaa elämäänsä. Ihmisen kyky oppia säilyy koko elämän ajan. Uuden oppiminen edistää ruumiillista, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia monin tavoin. Se on ehkä hitaampaa kuin nuorella ihmisellä, mutta hankitut tiedot ja taidot voivat edistää tiedon omaksumista ja tehdä opiskelusta jopa antoisampaa.

Eläkeläiset voivat opiskella monipuolisesti. Voit hyödyntää esimerkiksi kotikuntasi työväen- tai kansanopistojen kurssitarjontaa ja opiskella vaikkapa uutta kieltä tai tietokoneen käyttöä.

Avoimissa yliopistoissa voit opiskella iästä ja pohjakoulutuksestasi riippumatta. Monien avointen yliopistojen yhteydessä toimii Ikäihmisten yliopisto, jonka opetus on suunnattu erityisesti varttuneelle väestölle. Ikä ei ole este myöskään kokonaan uuden ammatin opiskeluun tai korkeakoulu- tai jatko-opintojen suorittamiselle.

Jos saat vanhuuseläkettä tai työkyvyttömyyseläkettä, et voi saada opintotukea. Eläkkeelläoloaikana opiskelu ei kartuta eläkettä.

Vapaaehtoistyö voi tarjota mielekästä toimintaa, elämänsisältöä ja uusia sosiaalisia suhteita. Kotiseudullasi toimivista järjestöistä voit kysellä esimerkiksi kuntasi seniorineuvonnasta. Vapaaehtoistoimintaa järjestävät myös monet muut yhdistykset, potilasjärjestöt ja seurakunnat. Katso lisää yhdistyksiä ja järjestöjä Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Yksityiset palvelut ja vapaaehtoisapu.

Vapaaehtoistyöhön voi lähteä myös ulkomaille. Vapaaehtoistyön matka- ja asuinkustannukset maksetaan yleensä itse, ja vaihtoehtoa voi suositella jos olet hyväkuntoinen ja melko tottunut matkustaja. Sinulla pitäisi olla kielitaitoa, ja mielellään vapaaehtoistyössä hyödynnettävä koulutus tai kokemusta kehitysyhteistyöprojekteista köyhemmissä maissa.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.