Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas / Asumiseni / Kodin ulkopuolisessa hoidossa / Muut palveluasumisen tarjoajat

Muut palveluasumisen tarjoajat

Palvelukeskuksia, palvelutaloja ja -koteja on kuntien omien paikkojen lisäksi monilla yrityksillä, säätiöillä, kannatusyhdistyksillä ja muilla yhteisöillä. Ei-kunnallisen puolen asuntotarjonta kasvaa ja monipuolistuu koko ajan. Hyvin monien kuntien internetsivuilla on tietoja oman asuinpaikkakunnan ei-kunnallisen puolen palveluasumisen vaihtoehdoista.

Yksityisellä sektorilla on sekä ikääntyvien ihmisten vuokra- että omistusasuntoja. Osa palvelutaloista voi olla itse maksavien asukkaiden käytössä, ja osaa käyttää kunnan sosiaalitoimi. Omistusasuntoja myyvät kiinteistönvälittäjät. Myös yksityisiin palveluasuntoihin valitsee asukkaat kunnan tai kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijoista koostuva SAS-työryhmä. Niihin vaaditaan usein lääkärintodistusta. Yksityiseen palvelutaloon voi hakea myös maksamalla kaikki maksut itse.

Mitä yksityisessä palvelutalossa asuminen maksaa?

Yksityisessä palvelutalossa asumisen kustannukset koostuvat vuokrasta ja muista asumiskustannuksista. Niitä ovat perusmaksu (eli asumispalvelumaksu), ateriamaksut ja yksilölliset palvelupaketit. Pakettiin kuuluvat hoito- ja hoivamaksut sekä tukipalvelumaksut (esimerkiksi siivous, vaatehuolto, turvapuhelin). Palvelut hinnoitellaan usein erihintaisina paketteina tai joskus tehtäväkohtaisesti. Jotkut palvelutalot voivat sisällyttää palveluja esimerkiksi vuokraan tai perusmaksuun.

Asuinmenot yksityisessä palvelutalossa voivat olla melko suuria ja viedä eläkkeen lähes kokonaan. Varsinkin tehostetussa palveluasumisessa kuukausittainen maksu voi olla useita tuhansia euroja kuussa. Pyri selvittämään mahdollisimman tarkkaan etukäteen, millaisia ovat kuukausimaksut palvelutalossa, josta olet kiinnostunut.

Vuokra-osuuteen voi hakea asumistukea Kelasta. Eläkkeensaajien asumistuen määrä riippuu asukkaan tulo- ja omaisuustasosta. Osan palvelumaksuista voi laittaa kotitalousvähennyksenä verotukseen. Kelalta on mahdollista myös saada hoitotukea – katso tarkemmat tiedot Ikääntyvän palveluoppaan sivulta Tukea asumiseen.

Yksityisten vanhusten palvelutalojen hinnoittelun selvittäminen on työlästä, joten apuna kannattaa käyttää asumisasioiden asiantuntijoita esimerkiksi kunnan seniorineuvonnassa. Sopimukset kannattaa lukea tarkkaan ja selvittää mitä hintoihin kuuluu. Erityisesti kannattaa selvittää etukäteen, miten toimitaan, jos palveluja tarvitaan enemmän kuin alkuperäisessä sopimuksessa on määritelty.

Kuluttajansuoja koskee yksityisiä palveluita ja palvelusetelillä järjestettäviä asuinpalveluita. Jos asumispalvelut eivät ole sovitun mukaisia, voit saada apua kuluttajansuojaviranomaisilta. Esimerkiksi Kuluttajaliitto antaa puhelinneuvontaa palveluasumiseen liittyvissä asioissa.

Yksityisten yritysten toiminta on myös pääsääntöisesti luvanvaraista, ja niillä on oltava aluehallintoviraston (entiset lääninhallitukset) tai Valviran (eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) lupa toimia. Aluehallintovirastot ja kuntien terveyslautakunnat tai muut vastaavat toimielimet valvovat palveluyritysten toimintaa. 

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.