Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palveluoppaat / Ikääntyvän palveluopas

Ikääntyvän palveluopas

Suomi.fin Ikääntyvän palveluoppaasta löytyy helposti eri asiantuntijatahojen ikääntyville tuottama tieto. Oppaassa esitetään käytännön tietoa siitä, mitä ikääntyvän ihmisen eri elämäntilanteissa kannattaa ottaa huomioon sekä mitä apua ja tukea julkishallinto ja järjestöt tarjoavat.

Opas palvelee niin aktiivisia seniorikansalaisia kuin jo heikkokuntoisia vanhuksia – heidän omaisiaan ja läheisiään unohtamatta.

 • Asumiseni
  Tietoa kotona asuvan avunsaantimahdollisuuksista sekä kodin ulkopuolisesta asumisesta ja maksuista.
 • Raha-asiani
  Tietoa kotitalouden raha-asioista, eläkkeistä, vakuutuksista, verotuksesta sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen asiakasmaksuista ja perintöasioista.
 • Henkinen hyvinvointini
  Tietoa voimavarojen lähteistä sekä hyvinvoinnin kuormittajista ja uhista.
 • Terveyteni
  Tietoa terveistä elämäntavoista, sairauksien ennaltaehkäisystä ja terveyspalvelumaksuista sekä vanhenemisen aiheuttamista muutoksista kehossa.
 • Oikeuteni
  Tietoa ikääntyvän kansalaisen oikeuksista eri tilanteissa: kuntalaisena, asukkaana, potilaana, potilaan omaisena ja kuluttajana.
 • Kuoleman kohdatessa
  Neuvoja läheisen poismenon kohtaamiseen sekä ohjeita kuolemantapauksessa toimimiseen ja hautajaisjärjestelyihin.

Ikääntyvän palveluoppaan sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet Senioriliike, Sosiaali- ja terveysministeriö, Kansaneläkelaitos, Kuurojen liitto, Kuntaliitto, Tampereen kaupunki, Valtiokonttori ja Verkkotie. 

Palveluoppaan tiedot perustuvat lisäksi eri viranomaissivustojen, kaupunkien ja kuntien sivustojen, tutkimusten, asiantuntijajärjestöjen ja erilaisten vanhusalan hankkeiden tuottamaan julkiseen tietoon sekä vanhustyön ammattilaisten antamiin tietoihin.

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.