Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Asioi verkossa / Sähköinen tunnistus ja allekirjoitus / Tunnistautuminen varmennekortilla

Tunnistautuminen varmennekortilla

Varmennekortilla tarkoitetaan sirullista korttia, jossa on Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. Kansalaisvarmenne on sähköinen henkilöllisyys, joka sisältää mm. etunimen, sukunimen ja sähköisen asiointitunnuksen. Tällä hetkellä kansalaisvarmenne on käytössä poliisin myöntämällä sirullisella henkilökortilla.

Jos tahdot käyttää tunnistautumiseen varmennekorttia, tarvitset kortin lisäksi kortinlukijalaitteen ja -ohjelmiston. Kortinlukijaohjelmisto sisältyy varmennekortin hintaan, ja sen voi ladata maksutta Väestörekisterikeskuksen FINEID-verkkosivuilta. Linkin löydät sivun alareunasta.

Näin tunnistaudut varmennekortilla

  1. Kirjautuessasi aseta kortti lukijaan (oikein päin) ja odota, että kortinlukijaohjelmisto ehtii lukea kortin tiedot. Pidä korttisi kortinlukijassa koko ajan käyttäessäsi palvelua.
  2. Asetettuasi kortin lukijaan voit painaa kirjautumissivulla tunnistautumiseen vievää painiketta tai linkkiä. Kortinlukijaohjelmisto pyytää sinua valitsemaan käytettävän varmenteen. Valitse omalla nimelläsi varustettu varmenne. Seuraavaksi ohjelmisto kysyy tunnuslukua (PIN 1). Tunnusluvun olet saanut varmennekorttisi mukana.
  3. Jos varmennekortilla kirjautuessasi saat virhesivun, yhteys kortinlukijaohjelmiston ja selaimesi välillä on luultavasti katkennut. Sulje kaikki Internet-selaimesi ikkunat ja käynnistä selainohjelma uudelleen.
  4. Kun lopetat palvelun käytön, kirjaudu ulos ja poista kortti lukijasta. Muista myös säilyttää korttiin liittyvät PIN-koodit erillään kortista.

Lisätietoa kansalaisvarmenteesta ja varmennekorteista

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.