Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Asioi verkossa / Sähköinen tunnistus ja allekirjoitus / Tunnistautuminen mobiilivarmenteella

Tunnistautuminen mobiilivarmenteella

Mobiilivarmenne on suomalaisten matkapuhelinoperaattorien tarjoama palvelu. Mobiilivarmenteen avulla selvitetään käyttäjän henkilöllisyys hänen tunnistautuessaan sähköisiin asiointipalveluihin tai hänen tehdessään sähköisiä allekirjoituksia.

Mobiilitunnistautuminen toimii kaikilla matkapuhelimilla. Mobiilivarmenteella tunnistautuminen edellyttää kuitenkin matkapuhelimessa olevan sim-kortin vaihtamista tai sim-kortilla olevan mobiilivarmenteen aktivoimista. Voit vaihtaa sim-korttisi asioimalla oman matkapuhelinoperaattorisi liikkeessä. Lisätietoja mobiilivarmenteen hankinnasta löydät tietoa matkapuhelinoperaattorin omilta verkkosivuilta.

Mobiilivarmenteen käyttö on helppoa!

Mobiilitunnistautuminen on helppoa. Hankittuasi mobiilivarmenteella varustetun sim-kortin, luot omaan käyttöön tarkoitetun henkilökohtaisen tunnusluvun. Tunnusluku on 4-8 merkkiä pitkä. Tunnuslukua käytetään varsinaisessa tunnistautumistapahtumassa. Erillisiä tunnuslukulistoja ei tarvita vaan tunnistautumiseen käytetään luomaasi henkilökohtaista tunnuslukua.

Kun kirjaudut internetissä mobiilitunnistautumista tarjoavaan palveluun, annat sähköiseen asiointipalveluun oman matkapuhelinnumerosi. Tämän jälkeen palvelu lähettää matkapuhelinnumeroosi tiedon kirjautumisyrityksestä. Varsinainen tunnistautuminen tapahtuu, kun vastaat saamaasi viestiin kirjoittamalla oman henkilökohtaisen tunnuslukusi. Tämän jälkeen varsinainen asiointipalvelu aukeaa ja pääset käyttämään palvelua.

Mobiilitunnistautuminen on käyttäjälle maksullinen lisäpalvelu. Tunnistautuessasi matkapuhelimella, matkapuhelinoperaattori veloittaa sinulta tunnistautumisesta maksun oman hinnastonsa mukaisesti.

Mobiilitunnistautuminen on turvallista!

Mobiilitunnistautuminen täyttää vahvalle sähköiselle tunnistamiselle laissa asetetut vaatimukset ja on turvallinen tunnistautumiskeino. Tunnistautuminen tapahtuu salattuna ja erillään asiointitapahtumasta. Vaikka palvelun käyttäjän näkökulmasta tuntuu, että hän lähettää tunnuslukunsa tekstiviestillä, näin ei oikeasti ole. Tunnuslukua ei lähetetä eteenpäin sim-kortilta. Mobiilitunnistautumisessa turvallisuutta parantaa muun muassa se, että sinun ei tarvitse pitää tunnistautumiseen tarvittavia  avainlukulistoja mukanasi.

Mitä jos tunnusluku hukkuu?

Tunnuslukua ei koskaan saa antaa kenellekään toiselle, kirjoittaa ylös, eikä säilyttää paikassa, josta se on varastettavissa. Mikäli epäilet, että tunnusluku on joutunut vääriin käsiin, tulee sinun ottaa yhteyttä omaan operaattoriin. Mikäli sekä matkapuhelin että tunnusluku joutuvat vääriin käsiin, tulee sinun ottaa yhteyttä viranomaisiin sekä omaan matkapuhelinoperaattoriin. Mobiilivarmenne suljetaan tällöin välittömästi.

Jos yrität tunnistautumistilanteessa liian monta kertaa peräkkäin väärää tunnuslukua, mobiilivarmenne lukkiutuu. Lukkiutuneen mobiilivarmenteen avaaminen vaatii joko tunnistautumista toisella vahvalla sähköisellä tunnistusvälineellä tai henkilökohtaisen käynnin puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa.

Lisätietoa

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.