Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Asioi verkossa / Sähköinen tunnistus ja allekirjoitus / Tunnistautuminen ja sähköinen allekirjoittaminen virkakorttiin liitetyllä varmenteella

Tunnistautuminen ja sähköinen allekirjoittaminen virkakorttiin liitetyllä varmenteella

Virkakortti tarkoittaa viranomaisen virkamiehelle hankkimaa korttia, jota virkamies voi käyttää esimerkiksi sähköiseen asiointiin ja asiankäsittelyyn liittyvissä tehtävissä. Kortista käytetään myös nimitystä organisaatiokortti. Kortille tallennetaan virkamiehen työtehtäviin tai rooliin liittyvät varmenteet, joiden avulla henkilö voidaan tunnistaa viranomaisen edustajaksi.

Näin tunnistaudut virkakorttiin liitetyllä varmenteella

Virkakorttiin liitetyn varmenteen käyttäminen edellyttää, että tietokoneeseen on asennettu kortin lukemiseen tarvittava ohjelmisto. Väestörekisterikeskus tarjoaa maksutta Fujitsu Oy:n mPollux Digisign Client -kortinlukijaohjelmistoa kansalais- tai organisaatiovarmennetta käyttäville henkilöille. Kortinlukijaohjelmiston voit ladata maksutta omalle tietokoneellesi Väestörekisterikeskuksen FINEID-verkkosivuilta.

Mikäli et saa asennettua kortinlukijaohjelmistoa itse, ota yhteyttä organisaatiosi IT-käyttötukeen asennuksen suorittamiseksi.

Tunnistautumisen yhteydessä toimi näin:

  1. Kirjautuessasi aseta kortti lukijaan (oikein päin) ja odota, että kortinlukijaohjelmisto ehtii lukea kortin tiedot. Pidä korttisi kortinlukijassa koko ajan käyttäessäsi palvelua.
  2. Asetettuasi kortin lukijaan voit painaa kirjautumissivulla tunnistautumiseen vievää painiketta tai linkkiä. Kortinlukijaohjelmisto pyytää sinua valitsemaan käytettävän varmenteen. Valitse omalla nimelläsi varustettu varmenne. Seuraavaksi ohjelmisto kysyy tunnuslukua (PIN 1). Tunnusluvun olet saanut virkakorttisi mukana.
  3. Jos varmennekortilla kirjautuessasi saat virhesivun, yhteys kortinlukijaohjelmiston ja selaimesi välillä on luultavasti katkennut. Sulje kaikki Internet-selaimesi ikkunat ja käynnistä selainohjelma uudelleen.
  4. Kun lopetat asiointipalvelun käytön, kirjaudu ulos ja poista kortti lukijasta.
  5. Muista säilyttää korttiin liittyvät PIN-koodit erillään kortista.

Näin allekirjoitat virkakorttiin liitetyllä varmenteella

Osa sähköisistä asiointipalveluista pitää allekirjoittaa sähköisesti ennen lähettämistä.

Lomakkeen sähköinen allekirjoittaminen tapahtuu samalla tavalla kuin tunnistautuminen.

Kun teet allekirjoituksen varmennekortilla, kortinlukijaohjelmisto pyytää käyttämään allekirjoitustunnuslukua (PIN 2). Anna tunnusluku ja toimi ohjelmiston ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja varmennekorteista

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.