Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Asioi verkossa / Sähköinen tunnistus ja allekirjoitus / Tunnistautuminen alaikäisen lapsen puolesta

Tunnistautuminen alaikäisen lapsen puolesta

Osa sähköisistä asiointipalveluista vaatii käyttäjän tunnistautumisen palveluun. Voit tunnistautua sähköiseen asiointipalveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai henkilökortilla johon on liitetty kansalaisvarmenne. Tunnistautumista vaativassa palvelussa et voi suorittaa toimenpiteitä toisen henkilön puolesta.

Tarvittaessa vanhemmat voivat käyttää lapsen puolesta sähköisiä asiointipalveluita, mikäli lapsella on omat verkkopankkitunnukset tai sähköinen henkilökortti ja nämä ovat vanhempien käytössä. Kaikki pankit eivät kuitenkaan myönnä pankkitunnuksia alle 15-vuotiaille. Käytäntöä voit tarvittaessa kysyä omasta omasta pankistasi.

Henkilökorttia haetaan poliisilta. Henkilökortti on voimassa viisi vuotta. Sähköinen asiointi kortilla edellyttää kortinlukijan ja maksuttoman kortinlukijaohjelmiston hankkimista. Kortinlukijaohjelmiston (mPollux Digisign Client) voit ladata omalle tietokoneelle Väestörekisterikeskuksen FINEID-verkkosivuilta. Alaikäiselle voidaan myöntää henkilökortti, jossa on sähköisen asioinnin mahdollistava kansalaisvarmenne, jos huoltajat antavat siihen suostumuksensa.

Suurin osa Kelan lapsen hoidon vuoksi myöntämistä palveluista haetaan vanhemman henkilötunnuksella. Tällöin vanhemmat tunnistautuvat omilla tunnuksillaan sähköiseen asiointipalveluun. Lapsen tiedoilla haettavia tietoja ovat mm. lapsen saamat sairaanhoidon korvaukset, alle 16-vuotiaan vammaistuki sekä perhe-eläke.

Lisätietoa

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.