Suomi.fi uudistuu vuoden 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Asioi verkossa / Lomakemuodot / PDF-lomakkeet

PDF-lomakkeet

PDF (Portable Document Format) on tiedostomuoto, jota käytetään sähköisten dokumenttien ja lomakkeiden jakeluun. PDF-lomakkeiden lukemiseen tarvitset esimerkiksi ilmaisen Adobe Reader -ohjelman. Voit ladata ohjelman Adoben verkkosivulta viereisen linkin kautta.

PDF-lomakkeita on kahdenlaisia: osan lomakkeista voi täyttää tietokoneella ja tulostaa täytettynä tai täyttämättömänä, osaa lomakkeista voi ainoastaan katsella näytöllä ja ne voi tulostaa Adobe Reader -ohjelman avulla.

Täytetyn PDF-lomakkeen pystyy tallentamaan omalle koneelleen esimerkiksi Adobe Reader -ohjelman XI- tai tätä uudemmalla versiolla. Tallennus onnistuu myös maksullisella Adobe Acrobat -ohjelmalla.

Internetistä voidaan ladata myös muita PDF-lomakkeiden lukemiseen käytettäviä ohjelmia. Näiden ohjelmien toimivuutta lomakkeiden käytössä ei kuitenkaan voida taata.

PDF-lomakkeen tulostaminen

Jos olet täyttänyt PDF-lomakkeeseen tietoja, muista hyväksyä viimeksi täyttämäsi kentän tiedot Enter-painikkeella ennen tulostusta.

Voit tulostaa täytetyn tai täyttämättömän lomakkeen Acrobat-ohjelman tulostustoiminolla. Mikäli PDF-lomake ei mahdu tulostettaessa paperille, lomake voidaan määritellä sopimaan tulostusalueelle ohjelman tulostustoiminnossa. Määrittely löytyy Tulosta-ikkunasta esimerkiksi tekstinä "Pienennä ylisuuret sivut paperin kokoisiksi" tai "Sovita tulostimen reunuksiin".

PDF-lomakkeiden ohjetekstit

Näytöllä täytettävät PDF-lomakkeet sisältävät usein ohjeita, jotka näkyvät keltaisina muistilappuina lomakkeen reunassa. Ohjeet saa avattua kaksoisnapsauttamalla muistilappua ja suljettua ohjelaatikon oikeasta yläkulmasta.

Täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöön liittyviä täyttöohjeita löytyy usein itse lomakkeesta. Joitakin lomakkeita varten on myös erillisiä ohjetiedostoja. Linkki erilliseen täyttöohjeeseen löytyy lomakesivulta Asiointiin liittyvät ohjeet-otsikon alta.

Tunnistautumista vaativat ja sähköisesti lähetettävät PDF-lomakkeet

Joillakin organisaatioilla on käytössä sähköisen asiointipalvelun tapaan toimivia PDF-lomakkeita. Tällaisissa PDF-lomakkeissa on käytössä erilaisia lomakkeelle täytettävien lomakekenttien tarkistuksia sekä tunnistautuminen. Tunnistautuminen tehdään verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella ennen lomakkeen lähettämistä vastaanottajalle. Tiedot lähetetään vastaanottajalle salattua yhteyttä käyttäen. Voit halutessasi myös tulostaa täyttämäsi lomakkeen ja lähettää sen vastaanottajalle postitse.

 

Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.